Ποια είναι τα οφέλη μίας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη;

article-02

Ποια είναι τα οφέλη μίας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη;

Στη σύγχρονη εποχή η επεξεργασία των τροφίμων είναι γεγονός. Ωστόσο, συχνά γεύματα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στα λευκά προϊόντα αρτοποιίας (πχ. άσπρο ψωμί) και στα λευκά ζυμαρικά, μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων του αίματος. Τέτοιου είδους γεύματα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας και αντιδραστικής υπογλυκαιμίας, ευνοώντας την εμφάνιση του κυτταρικού στρες, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την εμφάνιση των χρόνιων παθήσεων.
Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Η υιοθέτησή της θεωρείται άκρως απαραίτητη σε διαβητικούς ασθενείς, ενώ θεωρείται ευεργετική και σε πολλές άλλες παθολογικές και μη καταστάσεις.

Τι είναι όμως ο γλυκαιμικός δείκτης;

Ο γλυκαιμικός δείκτης εκφράζει το ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων μετά από ένα γεύμα. Ένα τρόφιμο υψηλού γλυκαιμικού δείκτη περιέχει υδατάνθρακες οι οποίοι πέπτονται γρήγορα, προκαλώντας απότομη άνοδο και πτώση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Αντίθετα, ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη περιέχει υδατάνθρακες που πέπτονται αργά, προκαλώντας αργή απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα.

Ποια είναι τα οφέλη μίας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη;

Η υιοθέτηση ενός διαιτολογίου χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει συσχετιστεί με μείωση των λιπιδίων του αίματος και βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, ενώ μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης, όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη αυτό βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη του επόμενου γεύματος που θα καταναλώσουμε. Συνεπώς η εφαρμογή μίας τέτοιας δίαιτας έχει ιδιαίτερη σημασία για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος.

Επιπλέον, ευνοείται η απώλεια βάρους καθώς και η διατήρησή της, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και θεραπεία κατά της παχυσαρκίας. Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να χάσουν βάρος, διότι τα γεύματα αυτά συμβάλλουν σε μια παρατεταμένη αίσθηση κορεσμού και στη σταθερή απελευθέρωση της ενέργειας με περαιτέρω θετικές επιπτώσεις για την πνευματική και τη σωματική επίδοση.

Έτσι θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο για εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και μεταβολικού συνδρόμου.

Επιπλέον, η δίαιτα αυτή έχει συσχετισθεί θετικά με την μείωση της οξειδωτικής βλάβης και την ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης και ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου, προστάτη και ωοθηκών.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εφαρμογή μίας δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα μπορούσε να είναι ευεργετική σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο και ορισμένα είδη καρκίνου, αφού συμβάλλει στη θεραπεία και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

 

 

Βιβλιογραφία
L. Kathleen Mahan, S. E.-S. (2014). Krause’s Θεραπευτική Διατροφή. Λίτσας.
TA O’Sullivan, A. B.-W. (2010). Glycaemic load is associated with insulin resistance in older Australian women. European Journal of Clinical Nutrition , σσ. 80-87
Livia S.A. Augustin, M. L. (2017). Low glycemic index diet, exercise and vitamin D to reduce breast cancer recurrence (DEDiCa): design of a clinical trial. BMC CANCER.