Αλκοόλ στο Σακχαρώδη Διαβήτη

αλκοόλ και σακχαρώδης διαβήτης

Αλκοόλ στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Ποια είναι η επίδραση του αλκοόλ στο διαβητικό άτομο;

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, αφού το αλκοόλ δεν απαιτεί ινσουλίνη για να μεταβολισθεί και μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμικά επεισόδια, ενώ η επίδρασή του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υπογλυκαιμία ακόμα και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή του.  Η κατανάλωση οινοπνευματούχων ποτών μαζί με το φαγητό έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και στην ινσουλίνη, βέβαια η ποσότητα προς κατανάλωση πρέπει να αντιστοιχεί σε μία φυσιολογική ποσότητα, αφού οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ (πάνω από 3-4 ποτήρια) συμβάλλουν σε εκδήλωση υπεργλυκαιμίας, η οποία βελτιώνεται με τη διακοπή του αλκοόλ.

Πιθανά οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ υπάρχουν;

Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία σε άτομα με διαβήτη μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ(15-30g αλκοόλ/ημέρα)  σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, καθώς επίσης και με αύξηση της HDL και βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Πόσα ποτά μπορώ να καταναλώνω;

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη οφείλουν να καταναλώνουν αλκοόλ με προσοχή, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες και πάντοτε σύμφωνα με τις συστάσεις του ιατρού και του διαιτολόγου. Συγκεκριμένα οι γυναίκες συστήνεται να καταναλώνουν μέχρι 1 ποτό την ημέρα ή περίπου 15g αλκοόλ, ενώ οι άνδρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2 ποτά την ημέρα ή περίπου 30g αλκοόλ την ημέρα. Καλό είναι τα επίπεδα σακχάρου του αίματος να κυμαίνονται μεταξύ 100-140 mg/dl. Αν είναι χαμηλότερα από 100 mg/dl προτιμάται η κατανάλωση αλκοόλ να συνοδεύεται από ένα μικρό σνακ (ψωμί, κράκερ) ούτως ώστε να αυξηθεί το σάκχαρο του αίματος και μετά να καταναλωθεί το αλκοόλ για να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία.

Η κατανάλωση οινοπνεύματος αντενδείκνυται αυστηρά σε διαβητικές έγκυες γυναίκες καθώς και σε άτομα που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ιστορικό ηπατοπάθειας, προχωρημένης νευροπάθειας, υπερτριγλυκεριδαιμίας ή παγκρεατίτιδας.

Μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με:

  • 1 ποτήρι κρασί (100ml)
  • 1 ποτήρι μπύρα (250ml)
  • 25ml σκληρού ποτού (ούζο, τσίπουρο, βότκα, ουίσκι)

 

Βιβλιογραφία

Andrea A. Howard, M. M. (2004). Effect of Alcohol Consumption on Diabetes Mellitus. American College of Physicians, σ. 211.

Hellenic Association for the Study and Education of Diabetes Mellitus. (2017). Πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Hellenic Diabetological Chronicle, 30(1)

L. Kathleen Mahan, S. E.-S. (2014). Krause’s Θεραπευτική Διατροφή. Λίτσας.

Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, 2. (2013). Οδηγός για Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Θεσσαλονίκη.