ΠΡΟΦΙΛ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΜΠΡΕΓΚΟΥ

separator-2
hands
xristana
pharmacy

ΣΠΟΥΔΕΣ

Η Χριστιάνα Μπρέγκου είναι Διατροφολόγος-Διαιτολόγος απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος). Υπήρξε μεταπτυχιακή υπότροφος στο MSc «Εφαρμοσμένη Διατροφή και Προαγωγή Υγείας» με κατεύθυνση την «κλινική-ιατρική διατροφή» στην ιατρική σχολή του ΑΠΘ.

Στην εκπόνηση της προπτυχιακής της εργασίας ασχολήθηκε με το θέμα «Η διατροφή με βάση το γλυκαιμικό δείκτη» αναφορικά με τη γλυκαιμική απόκριση του πρωινού γεύματος σε άτομα φυσιολογικά, προδιαβητικά και διαβητικά.

Στην μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία μελέτησε εκτενώς τη συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης θειούχων αμινοξέων, η οποία έχει συσχετισθεί με αυξημένη θνησιμότητα, και της υιοθέτησης του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής στην έρευνα NHANES III.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μπρέγκου Χριστιάνα τα τελευταία χρόνια διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε εθελοντικά στην «Μελέτη καταγραφής Φυσικής Δραστηριότητας μέσω ηλεκτρονικών αισθητήρων και ηλεκτρονικού ημερολογίου Φυσικής Δραστηριότητας» και στις διαιτολογικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ «Συμμαχία για την Υγεία-Διατροφή» στο Δήμο Θεσσαλονίκης το 2014.

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση σε διαιτολογικό ιατρείο εξειδικευμένο στο μεταβολικό σύνδρομο, τις γαστρεντερικές παθήσεις και τα αυτοάνοσα, με το οποίο συνέχισε να συνεργάζεται τα επόμενα τρία χρόνια στην αρχή εθελοντικά κι αργότερα ως έμμισθη.

Συγκεκριμένα ασχολήθηκε με τη διαιτολογική παρέμβαση σε φυσιολογικές και κλινικές καταστάσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, θυρεοειδοπάθειες, αναιμίες, νευρολογικές παθήσεις μεταξύ των οποίων η επιληψία, ουρική αρθρίτιδα, λιπώδες ήπαρ, κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή, καρκίνος, ορμονικές ανισορροπίες σε γυναίκες όπως είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, τη διατροφική υποστήριξη αυτοάνοσων παθήσεων (Hashimoto, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση, σκληρόδερμα, ερυθηματώδης λύκος). Επίσης ασχολήθηκε εκτενώς με το μεταβολικό σύνδρομο στο οποίο υπάγεται η κοιλιακή παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η υπεργλυκαιμία και η ινσουλινοαντίσταση, καθώς και με τη διατροφική υποστήριξη σε γαστρεντερικές παθήσεις, όπως είναι η νόσος Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κοιλιοκάκη, καθώς και την αντιμετώπιση διατροφικών αλλεργιών και δυσανεξιών.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΟΜΙΛΙΕΣ

Κατά την παραμονή της στο διαιτολογικό ιατρείο πραγματοποίησε δύο έρευνες σχετικές με τον σακχαρώδη διαβήτη και την γλυκαιμική απόκριση των τροφίμων σε άτομα φυσιολογικά, προδιαβητικά και διαβητικά.
Υπήρξε επιστημονική συνεργάτης, επιστημονική γραμματέας και ομιλήτρια στο βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Μεταβολικό σύνδρομο σε παιδιά και εφήβους: ολοκληρωμένη υγειονομική παρέμβαση» στο 28ο Συνέδριο «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» – Ολιστική προσέγγιση της υγείας παιδιού και εφήβου, που πραγματοποιήθηκε στις 6-9 Οκτωβρίου 2016 στα Τρίκαλα.

Έπειτα διερεύνησε την μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη σε παιδιά και σε ενήλικες, καθώς επίσης συμμετείχε σε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το παιδονευρολογικό τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης σχετικά με την επιληψία και τη βιταμίνη D στα παιδιά, για την οποία και βραβεύτηκε. Συμμετείχε στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των δύο αυτών ερευνών με θέματα «μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη σε παιδιά» και «Βιταμίνη D και επιληψία», αντίστοιχα, που ανακοινώθηκαν στο 29ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας στις 14-17 Σεπτεμβρίου 2017 στην Καβάλα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

3ο βραβείο αναρτημένης ανακοίνωσης με θέμα «Βιταμίνη D και επιληψία» στο «βήμα των νέων επιστημόνων» στο 29ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας στις 14-17 Σεπτεμβρίου 2017 στην Καβάλα.
Αετοί της Υγείας 2021:

ΔΡΑΣΕΙΣ

Ομιλία-παρουσίαση σε νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης για την παιδική διατροφή.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Έχει παρακολουθήσει τον 14ο κύκλο Μετεκπαιδευτικών μαθημάτων 2017-2018 της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

«Πρόσθετα Τροφίμων: Σύγχρονες τάσεις» στις 27 Νοεμβρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη.

«Σακχαρώδης Διαβήτης, ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας» στις 4 Φεβρουαρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη.

«8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης» στις 15-17 Μαρτίου 2012 στη Θεσσαλονίκη.

«10ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής» στις 4-5 Οκτωβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη.

«8η Επιστημονική Διημερίδα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας»
στις 15-16 Μαρτίου 2013 στη Θεσσαλονίκη.

«1ο Κλινικό Φροντιστήριο Πνευμονικής Υπέρτασης» στις 6 Απριλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη.

«1st Clinical Nutrition Congress» στις 12-13 Απριλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη.

«International Conference on the Fight against Malnutrition» στις 12 Απριλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη.

«Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής των νοσούντων με εκφυλιστικές παθήσεις» ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης και Πυλαίας στις 5 και 9 Οκτωβρίου 2013 αντίστοιχα, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ «Συμμαχία για την Υγεία- Διατροφή, Παρεμβατικά Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής για την αντιμετώπιση των εκφυλιστικών παθήσεων».

«1ο Σεμινάριο συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης στην ινσουλινοθεραπεία, στις αντλίες ινσουλίνης
και στη νεότερη τεχνολογία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη»
στις 23-24 Ιανουαρίου 2015.

«Σακχαρώδης Διαβήτης ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας» στις 31 Ιανουαρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη.

«11ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής» στις 15-17 Μαϊου 2015

«13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας, 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής»
στις 27-29 Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα.

«Ημερίδα Υγιεινής Διατροφής, Σωματικής Άσκησης και Ευεξίας» του Γ’ Σώματος Στρατού
στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη.

28o Συνέδριο «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» – Ολιστική προσέγγιση της υγείας παιδιού και εφήβου, της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας στις 6-9 Οκτωβρίου 2016 στα Τρίκαλα.

«Σακχαρώδης Διαβήτης: ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας» στις 28 Ιανουαρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη.

29ο Συνέδριο «Παιδιά, Έφηβοι και Οικογένεια στην Νέα Εποχή Ανάγκες Υγείας & Ψυχοκοινωνικής Ευεξίας» της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας στις 14-17 Σεπτεμβρίου 2017 στη Καβάλα.

Joint International Scientific Meeting “Diabetes Mellitus. From basic research to the day-to-day clinical practice” στις 18-20 Μαϊου 2018 στη Θεσσαλονίκη.

32 ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
στις 14-17 Νοεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη.

ESPEN workshop Nutrition in IBD patients – 9-10 Ιουνίου 2020

Public Health Implications of Recent Clinical evidence on Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular disease- ASN (American Society for Nutrition) – 23 Ιουνίου 2020

Διατροφική διαχείριση χειρουργικού ασθενούς – ΓΝΑ Ευαγγελισμός – 7 Δεκεμβρίου 2021

2021 Symposium on Healthy Aging – OFAS – 8 Δεκεμβρίου 2021

6ο Παγκύπριο Διαβητολογικό Συνέδριο – 19-20 Φεβρουαρίου 2022

12ο Συνέδριο Υποειδικοτήτων Παιδιατρικής – 25-27 Φεβρουαρίου 2022

Λειτουργικά τρόφιμα, διατροφή και υγεία (Τεχνολογία λειτουργικών τροφίμων
και βιοχημείας: Βιοδραστικά συστατικά, γονίδια και μεταβολισμός)

Διημερίδα «Κεφαλαλγίες» της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας– 26-27 Φεβρουαρίου 2022

7ο Κοινό σεμινάριο Ρευματολογίας – Ορθοπαιδικής – 11-12 Μαρτίου 2022

Ταξίδι στον κόσμο των ΤΚΙ – Αναστολείς τυροσινικών κινασών στην ογκολογία

Δερματικές εκδηλώσεις Ρευματικών Νοσημάτων

25ο Κύκλο Εντατικής Εκπαίδευσης στην Ενδοκρινολογία – «Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής
– Παιδιατρική Ενδοκρινολογία» – 11-13 Μαρτίου 2022

Παχυσαρκία μία συστηματική νόσος – 2 Απριλίου 2022

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Αγγλικά: Lower (Cambridge & Michigan)
Proficiency (Cambridge & Michigan) -2007

Γαλλικά: Diplôme d’études en langue française (DELF) B2
Diplôme approfondi de langue française (DALF) C2 -2016

Ρωσικά: βασικό επίπεδο Α1 -2017